Sleva 10% na nábytek a pracovní desky z masivního dřeva. Nabídka platí pro objednávky potvrzené do konce června 2017. KÓD: SLEVA10
21/04/2017 12:09

Ohříváte, rozmrazujete, pořád dokola. A najednou zjistíte, že by si vaše mikrovlnka zasloužila pořádnou očistu, protože se v ní časem vytvořily nepěkné nánosy špíny a mastnoty. Nečekejte na to, až se vám uvnitř k tomu všemu rozstříkne ohřívaná omáčka a pusťte se do čištění raději hned.

Vyčistit sporák, troubu nebo mikrovlnku nebývá vždy jednoduché. Jestli už jste od doby, kdy vám mikrovlnná trouba poprvé začala dělat společnost, vyzkoušeli několik speciálních čisticích přípravků, ale výsledný efekt nebyl příliš uspokojivý, je na čase pustit se do čištění bez chemie a „po domácku“. Máme pro vás tři tipy, které opravdu fungují.

3 tipy, jak perfektně vyčistit mikrovlnku
3 tipy, jak perfektně vyčistit mikrovlnku
3 tipy, jak perfektně vyčistit mikrovlnku

1. Nasypte do trouby sůl

Zní to jednoduše a je to geniální. Podle babských rad, na které i v dnešní době tolik spoléháme, stačí do mikrovlnné trouby nasypat trochu soli a mikrovlnku zapnout. Sůl žárem zhnědne, zapůsobí na vnitřek trouby a dojde k odstranění mastnot a nejrůznějších nánosů. Celou akci završte otřením vnitřku trouby vlhkým hadříkem. A je hotovo.

2. Nechte působit citrón

Dalším snadným způsobem, jak se zbavit nechtěných nánosů uvnitř mikrovlnky, je nechat působit citrón. Ten se už dobře osvědčil při úklidu domácnosti a odstraňování nejrůznějších nečistot. Spolehlivě pak funguje i v tomto případě. Do misky s vodou dejte polovinu citrónu a vložte ji do mikrovlnky. Tu pak nastavte zhruba na 10 minut a nechte ji hřát. Jakmile vám dá trouba znamení, opatrně vyndejte misku a vnitřek mikrovlnky jen vytřete bavlněnou utěrkou dosucha.

3. Spolehněte se na sílu octa

Smíchejte v misce dva hrnky vody a polévkovou lžíci octa, pro snížení jeho zápachu přidejte vonnou esenci, může jít například o citrónovou, ale i jinou. Do mikrovlnky dejte misku a nechte její obsah hřát po dobu 5 minut. Poté ji opatrně vyndejte, skleněný tác opláchněte ve dřezu a vnitřek mikrovlnky otřete vlhkým hadříkem.

Náš tip: Pokud je mikrovlnka opravdu silně znečištěná, nechte po 5 minutách troubu ještě na 2 minuty zavřenou. Stále na ni bude působit pára a čištění bude efektivnější.

Vyčistit dobře mikrovlnku zabere jen pár minut

Drtivá většina z nás nečistí mikrovlnku po každém použití. Jednou za čas je proto potřeba vrhnout se na čištění z gruntu. Dobrá zpráva je, že taková akce nemusí trvat dlouho a není nijak náročná, když víte, jak na to.

Vyzkoušejte naše tipy jak čistit kuchyň ekologicky a zefektivněte si příští údržbu kuchyňských pomocníků!

K nalezení pod kategorií: Kuchyně
03/04/2017 15:26

Přivítali jsme první jarní den a Velikonoce už jsou skoro za dveřmi. Stejně jako Vánoce, i tyto svátky evokují neobvyklou atmosféru, kterou si rok co rok chceme užít a ozvláštnit je zvyky a tradicemi. Proč nezačít u výroby dekorací a nezapojit do ní děti? Bude je to bavit, něco se naučí a Velikonoce si zamilují!

U barvení vajíček a pletení pomlázky nemusíte končit. Své bydlení můžete dekorovat spoustou dalších krásných výtvorů, které budou ještě o něco hezčí, když se do nich pustíte společně s dětmi. Po tipech na velikonoční dekorace přicházíme s návody, které budou bavit nejen vás, ale i vaše děti.

Papírové vejce zvládnete vytvořit i s nejmenšími

Kousek papíru nebo ideálně kartonu, mašličku, pastelky, barevné papíry, lepidlo, fixy, vodovky nebo tempery a štětec, to je všechno co potřebujete k vytvoření pestrobarevného velikonočního vajíčka, které nakonec zavěsíte na dveře nebo na okno.

Vystřihněte z papíru nebo kartonu vejce, jak velké chcete. Potom nechte dětem volnou ruku. Jakmile popustí uzdu své fantazii, jsme si jistí, že vzniknou krásné pestrobarevné výtvory, kterými si rádi vyzdobíte byt.


Papírové vejce zvládnete vytvořit i s nejmenšími

Kredit: Kubilo.com

Zapichovátka nikdy nezklamou

Pokud máte doma větší děti, vsaďte na zapichovátka. K jejich výrobě budete opět potřebovat špejle, papír, lepidlo, nůžky a barvičky. Z papíru společně s dětmi vystřihněte vejce, zajíčka nebo jiný velikonoční motiv – nejlépe z přeloženého papíru, abyste následně mohli vytvořit přední i zadní stranu dekorace.

Vystřižený tvar nechte děti vybarvit a výsledný motiv přilepte ke špejli. Pokud máte dvě vrstvy tvaru, vložte mezi ně špejli a poté je k sobě i ke špejli přilepte. Zapichovátka mohou tvořit pěkný doplněk v každém květináči a jsou i báječným dárkem pro příbuzné.


Zapichovátka nikdy nezklamou

Kredit: funfamilycrafts.com

Velikonoční věnce jsou in!

S většími a zručnějšími dětmi si můžete vyrobit nádherný velikonoční věnec, který položíte na kuchyňskou linku, nebo zavěsíte na dveře. Pořiďte si korpus, nebo si základ věnce vyrobte z větviček. Potom můžete k dekorování použít květiny, umělá vajíčka, barevné mašličky, dokonce i kousky skořápek – vypadají až překvapivě dobře!

Tip: Budete-li chtít výrobě věnce věnovat více času, upleťte si ho z papíru. Připravte si z asi 20 cm dlouhého papíru úzké ruličky a vytvořte si věnec přesně podle svých představ. Nakonec ho můžete nabarvit a ovázat mašlí.


Velikonoční věnce jsou in!

Kredit: thehappyscraps.com

Vajíčka z provázků stále slaví úspěch

Pro nezasvěcené to vypadá jako kouzlo, děti jím úplně ohromíte. Potřebovat budete klasické nafukovací balónky, barevné bavlnky nebo vlnu, lepidlo, nůžky a špendlík. Do požadované velikosti nafoukněte balónky, naneste na vybranou bavlnku lepidlo a následně jí omotávejte balónek – buď pravidelně, nebo jak se vám to bude líbit.

Jakmile práci dokončíte, nechte balónky zavěšené, dokud lepidlo pořádně nezaschne. Poté je propíchněte špendlíkem, zbavte se jejich zbytků a je hotovo! Vytvořená vajíčka můžete pověsit na dveře i kdekoli v bytě.


Vajíčka z provázků stále slaví úspěch

Kredit: crafthawk.com

Figurky rozjasní každý kousek bytu

Velikonoční ozdoby se dají vyrobit jednoduše a z věcí, které máme běžně doma. Důkazem je i rulička od toaletního papíru. Tu můžete buď ihned nabarvit, nebo ji nejprve obalit bílým papírem, na který se kreslí o něco lépe. Využít můžete také barevný papír, na ozdobu pak bavlnky, mašličky nebo knoflíky. Z ruliček se dají vyrobit zajíčci, kytičky i další motivy.

Ruličkou to samozřejmě skončit nemusí. Pokud se rozhodnete pro zajíčka, vystřihněte z papíru uši, namalujte je a k ruličce přilepte. Podobně můžete vyrobit květinu – stačí její květ vystřihnout z barevného papíru, ozdobit a přilepit.


Figurky rozjasní každý kousek bytu

Kredit: pinterest.com

Užijte si s dětmi veselé a nezapomenutelné chvíle u výroby velikonočních dekorací. Ty vás navíc nebudou stát mnoho peněz – spoustu propriet máte doma už teď a některé byste možná vyhodili bez využití. A pokud hledáte i další tipy, přečtěte si i náš další článek plný velikonoční inspirace.

Přejeme vám příjemné tvoření a krásné Velikonoce!

K nalezení pod kategorií: Kuchyňský design
20/03/2017 17:32

V jednoduchosti je krása… A účinnost. A platí to i v případě, že se z vaší ledničky zničehonic line zápach, který vám téměř podlomí kolena, jakmile otevřete dveře a zjišťujete, čím byste se mohli občerstvit. Jak se tedy zápachu efektivně zbavit?

Občas se to stane i té nejlepší hospodyňce. Vzadu v ledničce, na místě, které obvykle přehlížíme, zůstane některá z potravin déle, než by bylo potřeba. A jak se začne rozkládat, zápach je na nejlepší cestě vaši lednici dokonale ovládnout. V horším případě dojde na celou kuchyň. Poradíme vám, jak tomu zabránit.

Důkladně proberte potraviny

Ze všeho nejdřív všechny potraviny vyndejte z lednice a pořádně omyjte všechny regály. Zdroj zápachu pochopitelně vyhoďte. Jakmile lednici vyčistíte, protřiďte všechno, zkontrolujte data spotřeby, případně potravinám opatřete lepší obal. Potom je vraťte do lednice – systematicky, aby se situace se zapomenutou potravinou neopakovala. Nechte si to, co je potřeba dříve spotřebovat, vpředu. A přesvědčte se také, že do ní nedáváte potraviny, které do lednice nepatří.

Čím čistit? Speciálními přípravky i octem!

Na trhu je pestrá škála speciálních přípravků, které zaručují stoprocentní vyčištění lednice. Po aplikaci takových přípravků je pak ale nutné dlouze lednici vymývat čistou vodou, abychom do ní mohli s klidem potraviny zase vrátit.

Účinné, a přitom nijak agresivní, je přitom i vymývání lednice vodou smíchanou s obyčejným octem nebo s jedlou sodou. A co si budeme povídat – jde o variantu ekologičtější a levnější. Po očištění a omytí samotnou vodou nezapomeňte na vysušení regálů. V lednici je vysoká vlhkost a rozhodně není žádoucí ji ještě zvyšovat zanecháním vody právě na nich.

Vyzkoušejte pohlcovače pachu

I když už si příště dáte pozor na to, abyste nenechali prošlé potraviny bez povšimnutí v koutě lednice, některé z nich mohou i tak působit na vzduch kolem sebe. Vhodným řešením je pak zainvestovat do speciálních pohlcovačů pachu nebo vyzkoušet některou z „babských rad“.

Nepříjemný odér dokáže pohltit například trocha čerstvě namleté kávy nebo kypřící prášek na talířku, rozkrojené jablko umístěné zhruba uprostřed ledničky nebo sypaný čaj v bavlněném sáčku. Není od věci rozkrojit na poloviny citrón, jednu polovinu vydlabat a nasypat do ní sůl. Výborně poslouží i krajíc obyčejného chleba nebo sáček s rýží.

Nejlepším řešením je prevence

Stejně jako u většiny možných komplikací v životě, i u zápachu z lednice je nejlepší vsadit na preventivní opatření a nedat potravinám možnost vytvářet nepříjemný odér. Odborníci doporučují mýt lednici preventivně 1× měsíčně. Když k tomu přidáte i pohlcovač pachu, na zápach jistě vyzrajete.

K nalezení pod kategorií: Kuchyně
02/03/2017 08:00

Keramika, žula, kámen, dřevo, akrylát, sklo… Materiálů, které můžete použít jako obklad do kuchyně je dnes přehršel. My se zaměříme na poslední zmíněnou surovinu – sklo. V současnosti je výrazně na vzestupu a začíná šlapat na paty i tradiční keramice. Přečtěte si, jaké jsou plusy skleněných obkladů, ať víte, jestli trendu podlehnout, nebo ne.

Skleněné obklady jsou elegantní, bezpečné a praktické

Sklo je materiál pevný a odolný. Díky modernímu technologickému zpracování se s ním stále častěji setkáváme i v kuchyních a jídelnách. V dnešní době se totiž nemusíte bát jeho rozbití, ani že by ho teplotní výkyvy nějak poškodily. Alespoň pokud sáhnete po kaleném tvrzeném skle, které ustojí skoro vše.

Skleněné obklady kuchyňské linky působí vzdušně, elegantně a čistě. Používají se buď na celou plochu za kuchyňskou linkou, nebo jen u dřezu a za sporákem. Vytváří dojem hloubky a mnohdy místnost opticky zvětší. A když budete chtít, můžete sklo krásně sladit s výplní dveří, varnou deskou nebo dalšími doplňky.

Kdy zvolit sklo jako obklad do kuchyně a kdy se spolehnout raději na jiný materiál

Skleněné desky určené k obložení se prodávají jak v lesklém, tak i v matném provedení. Lesklé obklady kuchyň příjemně prosvětlí, matné se zase lépe kombinují s přírodními materiály. Pokud tak máte anglickou kuchyň ze dřeva, bude vám k ní krásně pasovat právě matný dekor.

Velkoformátové skleněné obklady je ale nutné předem připravit a vyvrtat otvory na veškeré vývody a zásuvky. Proto byste si měli při plánování kuchyně vše pečlivě promyslet.

Pozdější změny rozhodně nejsou jednoduché. Pokud tak plánujete v kuchyni brzy i další změny, bude lepší, když od skla raději upustíte.

Na druhou stranu výhodou obkladů ze skla je, že je můžete nechat potisknout různými vzory, barvami i fotografiemi. Kreativnější duše pak na nich mohou zvěčnit i vlastní kresby. Navíc nejsou tak náročné na čištění jako okna či zrcadla. Ba naopak. Velkou devízou skleněných obkladů je jejich snadná údržba. Díky absenci spár jsou méně náchylné k zašpinění a vzniku plísní. Stačí jen mastnotu setřít hadříkem a následně obklady vyčistit běžnými prostředky.

TIP: Ještě tápete, jaký materiál do kuchyně zvolit? Přečtěte si náš článek Inspirace na obklady do kuchyně a 3 nejčastější chyby při jejich výběru.

Výhody obkladů ze skla

  • Dobře odolávají vlhkosti a snadno se udržují.
  • Většinou mají jen minimální množství spár, takže se v nich nezachytávají nečistoty ani plíseň.
  • Můžete je nechat potisknout grafickými motivy nebo vlastní fotografií.

Nevýhody obkladů ze skla

  • Některé druhy skla nejsou stavěné na prudké změny teplot, proto se nehodí například za plynový sporák.
  • Otvory pro zásuvky a vypínače je nutné vyříznout několik centimetrů od okraje, aby se sklo nerozlomilo.
  • Veškeré zásahy do skleněných desek je nutné naplánovat a nechat upravit předem.

Nakonec tedy opět záleží především na vás a na vašich kuchyňských plánech. Skla se už ale rozhodně v interiéru bát nemusíte. Jeho použití je bezpečné a velmi praktické. Pokud ale dáváte přednost klasice a chcete mít jistotu, že bude obložení krásně pasovat k dřevěným prvkům, podívejte se na skleněné dlaždice nebo kuchyňské obklady jako ze staré dobré Anglie.

K nalezení pod kategorií: Kuchyně
16/02/2017 08:00

Čištění sporáku nemusí být dřina. Ani nemusí zabrat příliš času. Stačí jenom vědět, co a jak při údržbě používat. Přečtěte si, jak postupovat při čistění různých druhů sporáků.

Před prvním čištěním si přečtěte instrukce výrobce
Před prvním čištěním si přečtěte instrukce výrobce
Před prvním čištěním si přečtěte instrukce výrobce

Před prvním čištěním si přečtěte instrukce výrobce

Před tím, než se pustíte do prvního úklidu sporáku, nakoukněte do manuálu. Mnoho spotřebičů vyžaduje specifickou péči a špatnou údržbou byste je mohli poškodit. Je tak nejlepší, když se budete při čištění řídit pokyny výrobce.

TIP: Pokud si budete nový spotřebič teprve pořizovat, přečtěte si naše rady, jak vybrat sporák.

Tipy, jak vyčistit nerezový sporák

V rámci údržby nerezového sporáku byste se měli vyvarovat všeho, co by mohlo spotřebič poškrábat. Nepoužívejte drátěnky, abrazivní čisticí prostředky, houbičky s drsným povrchem ani utěrky z hrubého materiálu. Nejlépe povrch očistíte jemnou utěrkou z bavlny či mikrovláken.

S čisticími prostředky je to už trochu složitější. Mastnoty se můžete zbavit i s pomocí obyčejného saponátu na nádobí, připravte se ale na to, že vás pak bude čekat ještě klasické leštění. Po jeho použití totiž zůstanou na troubě šmouhy, otisky prstů nebo zaschlé kapky. Všechny tyto skvrny rychle odstraníte speciální pěnou nebo sprejem na nerezové trouby, které seženete v běžné drogerii. Po čištění nenechávejte sporák mokrý, ale otřete ho suchou papírovou utěrkou, aby na něm další šmouhy už nevznikaly.

TIP: Nemáte po ruce žádný přípravek speciálně na nerez? Pomůže vám i obyčejná jedlá soda smíchaná s vodou, která povrch odmastí, a následně kapka octa, která ho vyleští.

Návod, jak vyčistit plynový sporák
Návod, jak vyčistit plynový sporák
Návod, jak vyčistit plynový sporák

Návod, jak vyčistit plynový sporák

U plynového sporáku platí podobná pravidla jako u spotřebiče z nerezu. Vrchní plochu otírejte hadříkem namočeným v horké mýdlové vodě, zaschlou špínu můžete nechat chvilku odmočit, aby šla snáz odstranit. Vršky hořáků omyjte samostatně, nebo je vložte do mísy, ve které smícháte vodu se saponátem nebo octem. Horší je to pak s čištěním mřížky na plynovém sporáku, té se hrubé nečistoty drží jako klíště. Pokud se vám nevejde do myčky, nezbyde vám, než ji vyčistit ručně. Můžete ale přitom použít i pískové přípravky, které jsou v případě nerezu zapovězené.

Tip: Nechcete používat žádnou chemii? Přečtěte si náš článek Jak čistit kuchyň ekologicky.

Rady, jak vyčistit sklokeramickou varnou desku

Na sklokeramický povrch byste opět neměli používat žádné ostré a hrubé předměty. Povrch by se rychle poškrábal a v rýhách by se usazovaly nečistoty o to víc. Lehký nános mastnoty a špíny sundáte jednoduše s pomocí houbičky, běžného saponátu a utěrky. Pokud se vám ale některé nečistoty nepodaří zlikvidovat, použijte škrabku na čištění sklokeramické desky. S ní snadno odstraníte připálené zbytky jídel a další hrubé nečistoty. Většinou ji dostanete už rovnou s varnou deskou, ale můžete si ji zakoupit i samostatně.

Vnitřek trouby vyčistí speciální přípravky i přírodní produkty
Vnitřek trouby vyčistí speciální přípravky i přírodní produkty
Vnitřek trouby vyčistí speciální přípravky i přírodní produkty

Vnitřek trouby vyčistí speciální přípravky i přírodní produkty

Sporáky je samozřejmě nutné čistit nejen na povrchu, ale i zevnitř. Naštěstí má většina moderních trub zabudované samočisticí programy, se kterými máte už napůl vystaráno. Stačí je jen zapnout a následně setřít uvolněné nečistoty houbičkou. Pokud ale takovou funkci váš spotřebič nemá, budete na to muset jít jinak.

Opět můžete použít přípravek speciálně určený na vnitřek trub, nebo pár přírodních pomocníků. Mastnotu dobře odstraní šťáva z citrónu nebo ocet, kypřicí prášek a jedlá soda se zase postarají o hrubé nečistoty.

Ať už nakonec zvolíte cokoli, vždy byste měli troubu čistit pravidelně alespoň jednou za týden či 14 dní. Díky tomu si později ušetříte spoustu práce i nervování.

K nalezení pod kategorií: Kuchyně
« Novější příspěvkyStarší příspěvky »