03/08/2017 09:00

„Co Čech, to chalupář“ stále platí. Poptávka po rekreačních objektech v Česku meziročně roste, a tak tráví víkendy na venkově čím dál více lidí. Aby se vám tu hezky odpočívalo a dobře vařilo, přinášíme vám několik tipů, jak si šikovně zařídit nejen kuchyň.


víme, jak ji účelně a pěkně zařídit

pinterest.com


víme, jak ji účelně a pěkně zařídit

houseandgarden.com


víme, jak ji účelně a pěkně zařídit

cloobook.net

Interiér přizpůsobte objektu i krajině. A dejte pozor na podlahy

Ideální je, když interiér i exteriér chalupy přizpůsobíte původní architektuře, která je pro danou oblast typická, a okolní krajině. Potřebné informace najdete v dobových dokumentech, ale mnohdy i postačí, když si zajdete popovídat s pár sousedy. Pokud netušíte, jaký vzhled interiéru se k vaší chalupě hodí nejvíce, vsaďte na osvědčenou klasiku – selský vzhled, provensálský styl, anglickou kuchyni nebo vintage.

Nejen v kuchyni byste si pak měli dát pozor na údržbu podlahové krytiny. Na chatách a chalupách bývají nejčastěji prkenné podlahy, které mohou při špatné pokládce či nevhodné péči hodně pozlobit. Dřevo je velmi citlivé na vlhkost a často kvůli ní bobtná, nebo naopak vytváří nevzhledné spáry. Když se o podlahu nebudete dobře starat, začne se brzy prohýbat a vrzat. Pokud tomu chcete předejít, ošetřujte dřevo pravidelně lakem nebo olejem.

Při zařizování kuchyně dbejte na základní pravidla

Ať už zařizujete kuchyň v domě, v bytě či na chatě, vždy byste se měli držet základních principů. Ty totiž zaručí, že se vám bude v místnosti dobře vařit a péct. Pracovní plochu umístěte do výšky 85–95 cm a mezi dřezem a sporákem ponechte šířku alespoň 60 mm. Venkovská kuchyně by také měla být rozdělená na tři části – zónu pro vaření, mytí a skladování. V ideálním případě byste měli pomyslným spojením sporáku, dřezu a chladničky dostat rovnostranný trojúhelník. V opačném případě je možné, že se vám v prostoru nebude dobře pohybovat.

Kuchyně na chalupách nebývají příliš velké, takže byste je měli zorganizovat o to víc účelně. Dejte si přitom pozor na 5 častých nešvarů při plánování kuchyně. Lidé se jich běžně dopouštějí jak při organizování svých obydlí, tak i při koncipování rekreačních objektů.

3 tipy, jak vybavit kuchyň na chalupě

1. Volte spíše přírodní materiály, navodí pocit útulnosti

I když doma holdujete modernímu zpracování, na chalupě používejte spíše přírodní materiály – a to v oblasti nábytku i doplňků. Krásně místnost zútulní a vy budete hned po vstupu do pokoje cítit, jak z vás padá stres. Vyzkoušejte třeba osvědčenou kombinaci dřeva, kamene, kůže a lnu.

2. Vysloužilé věci vyházejte. Chata by neměla fungovat jako odkladiště

Zbavte se starého haraburdí, které nenápadně podkopává vaši víkendovou relaxaci. Nechte si jen minimum věcí, zbytek podarujte, nebo vyhoďte. Kuchyně na chalupách bývají často přeplněné nefungujícími kuchyňskými pomocníky, sklenicemi od hořčice a popraskaným nádobím, které lidé stejně nepoužívají. Nebojte se vysloužilé věci vyhodit. Uvidíte, že se vám hned bude volněji dýchat.

3. Myslete na pohodlí a nebraňte se moderní technice

Interiér zařizujte s ohledem na pohodlí. Například pokud máte v kuchyni starou lavici z masivu, opatřete ji měkkými podsedáky. Dobový ráz místnosti pak nemusí narušit ani moderní spotřebiče. Například vestavná myčka se snadno schová za kuchyňská dvířka a vy tak budete mít místo mytí nádobí více času pro sebe.

K nalezení pod kategorií: Kuchyně

Zanechat komentář

XHTML Pomocí těchto tagů lze vylepšit Váš příspěvek: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Kontrolní text
*